
არცთუ დიდი ხნის წინ საქართველოში არავინ იცოდა, რა ფასეულობას წარმოადგენდა ტრიუფელი, ეს სოკო ყველას უსარგებლო ეგონა. მსოფლიოში ტრიუფელი კულინარიაში დელიკატესად ითვლება, მეტად ძვირად ღირებულია და გრამობით იყიდება. წლების წინ ამ სოკოს კახეთში მიაგნეს…
“ტრიუფელი პირველად რომ ვნახე, ინფორმაცია მოვიძიე და შემდეგ რომ ვპოულობდი, უკვე ჯიშებს ვარჩევდი. ოთხმოცამდე სახეობაა, ჩვენთან ხუთი სახეობა შემხვედრია”, – ამბობს მამუკა მაისურაძე, რომელიც უკვე შვიდი წელია ტრიუფელის მოპოვება-რეალიზაციით არის დაკავებული.
– თელავის რაიონის სოფელ ვარდისუბანში ვცხოვრობ. პირველად შვიდი წლის წინ ვიპოვე ტრიუფელი, არავის სჯეროდა, რომ საქართველოში ეს სოკო არსებობდა. დღემდე იმხელა გამოცდილება დამიგროვდა, რომ ამ სოკოს ვუწევ პოპულარიზაციას, როგორც შემიძლია. ახლა ვაპირებ ტრიუფელების ფერმაც გავაშენო. მანამდე კალმახა სოკოს სათბურები მქონდა.
– ტრიუფელი მსოფლიოში ყველაზე ძვირად ღირებული სოკოა, როგორ ახდენთ რეალიზაციას?
– საქართველოში რეალიზაცია ძალიან რთულია და ამიტომაც საზღვარგარეთ გამაქვს. შვიდი წლის წინ მის შესახებ თითქმის არაფერი ვიცოდით, ორი კილოგრამი უცხოელებს მივყიდე. ფასიც თვითონ დამიწესეს, კილოგრამში 2.000 ლარი გადამიხადეს.
– ამ ფასად საქართველოში არ იყიდება?
– ამ ფასით ქართულ ბაზარზე ვერ ვმუშაობ. არც სტაბილური ფასი აქვს. კარგი შენახვა-მოვლის პირობებში ორ კვირამდე ინახება. ფასი კი საშუალოდ 300-დან 800 ლარამდე მერყეობს.