
მეცნიერებმა დაადგინეს, რომ სამი პროდუქტის — მწვანე ჩაის, კაკლის და წყლის მცენარე, სახელად მანკაის მოხმარება შესაძლოა დაეხმაროს ტვინს ახალგაზრდობის შენარჩუნებაში.
მანკაი მსოფლიოში ყველაზე პატარა ფოთლოვანი ბოსტნეულია (დაახლოებით 0,5 მმ ზომის), რომელსაც არც ფესვები აქვს და არც ღერო, და წყლის ზედაპირზე წარმოიქმნება.
Fox News-ის ინფორმაციით, 18-თვიანი კვლევის ფარგლებში, რომელშიც თითქმის 300 ზრდასრული მონაწილეობდა, ჰარვარდის უნივერსიტეტის, ისრაელში ბენ-გურიონის უნივერსიტეტისა და გერმანიის უნივერსიტეტის მეცნიერებმა შეისწავლეს სისხლის პროტეინები და შეადარეს ისინი MRI-ს მონაცემებს, რომლებიც მონაწილეთა „ტვინის ასაკს“ აფასებდა. შედეგები გამოქვეყნებულია ჟურნალ Clinical Nutrition-ში.
პირველი ჯგუფი მისდევდა „მწვანე“ ხმელთაშუა ზღვის დიეტას, რომელიც მდიდარია მცენარეული პროდუქტებით და შეიცავს ცოტა რაოდენობით წითელ და გადამუშავებულ ხორცს. მონაწილეთა მეორე ჯგუფი მისდევდა ტრადიციულ ხმელთაშუა ზღვის დიეტას, რომელიც ასევე შეიცავს ბევრ ბოსტნეულს, ხოლო წითელი ხორცი ფრინველის და თევზით იყო ჩანაცვლებული. კიდევ ერთი ჯგუფი კი ჯანსაღი კვების სტანდარტულ რეკომენდაციებს მისდევდა.
შედეგად, „მწვანე“ ხმელთაშუა ზღვის დიეტას მიმდევრებში გალექტინ-9-ის ყველაზე მცირე რაოდენობა დაფიქსირდა, ეს არის პროტეინი, რომელიც ტვინის უფრო სწრაფ დაბერებასთან არის დაკავშირებული და MRI-სკანირებამ აჩვენა მათი ასაკთან შედარებით „უფრო ახალგაზრდა“ ტვინი.
„გალექტინ-9-ის დონის შემცირება შეიძლება ნიშნავდეს ანთებითი პროცესების ჩახშობას, რომლებიც ხელს უწყობენ კოგნიტური ფუნქციის დაქვეითებას, მეხსიერების დაკარგვას და ნეიროდეგენერაციულ დაავადებებს, როგორიცაა ალცჰაიმერის დაავადება,“ — განუცხადა Fox News Digital-ს კვლევის წამყვანმა ავტორმა აირის შაიმ.
შაის თქმით, მწვანე ჩაის ანტიოქსიდანტური ნაერთები, აგრეთვე ნუშიანი ცხიმები და პოლიფენოლები კაკალში, სავარაუდოდ, ხელს უწყობდნენ ამ ცვლილებებს, ხოლო წყლის მცენარე მანკაი კი ტვინისა და მეტაბოლურ არხებს განამტკიცებდა.
მანკაიმ მკვლევართა ყურადღება მიიპყრო თავისი გამორჩეულად მდიდარი კვებითი პროფილით. ის წარმოადგენს სრულფასოვან მცენარეულ ცილას, რომელიც შეიცავს ადვილად შესათვისებელ ვიტამინ B12-ს და რკინას.
ამავე ჯგუფის წინა კვლევებმა მანკაი დააკავშირა სისხლში შაქრის დონის უკეთ კონტროლთან, მეტაბოლიზმის გაუმჯობესებასთან, ნაწლავების ჯანმრთელობასთან და ანთების შემცირებასთან, ფაქტორებთან, რომლებიც შესაძლოა ტვინსა და კოგნიტურ ფუნქციებზე გავლენას ახდენდნენ.
ერთსა და იმავე დროს, მხოლოდ მწვანე ჩაი და კაკალიც კი უკვე აჩვენებდნენ მნიშვნელოვან დადებით ეფექტს, თუნდაც მანკაის გარეშე, რადგან თავად წყლის მცენარე მანკაის ყიდვა ჩვეულებრივ პირობებში საკმაოდ რთულია.









