BBCNEWS.GE



5 რამ, რასაც ვერასდროს მივირთმევთ მომავალში კლიმატის ცვლილების გამო

Posted by

-

1. ყავა

image

თუ თქვენი დილა ყავით იწყება და დღის განმავლობაშიც ბევრს სვამთ, გსურთ ნაკლები სიხშირით დალიოთ? მალე კლიმატის ცვლილება დაგეხმარებათ გადაწყვეტილების მიღებაში.

გლობალური დათბობის გამო წამყვანი ყავის კომპანიები, როგორიცაა ლავაზა და სტარბაქსი ასაჯაროებენ შესაძლო რისკებს, რამაც 2050 წლისათვის ყავის გაქრობა შეიძლება გამოიწვიოს. ყავის მოპოვების ადგილებიდან 50 % აღარ იქნება ამ დროისათვის და მომხმარებლებისათვის ყავა გაძვირდება და თუ გლობალური დათბობის პროცესს რაიმე არ ეშველა, სავარაუდოა, რომ ერთი საუკუნის მერე ყავის მოპოვებ სავსებით შეუძლებელი გახდეს.

2. თაფლი

image

უკვე ყველასთვის ცნობილია, რომ ფუტკრები საფრთხეში არიან. ბევრი ფაქტორის ჩათვლით ერთ-ერთია გლობალური დათბობა, კვლევები აჩვენებს, რომ დიდი რაოდენობით CO2 გამოყობა ამცირებს ყვავილების მტვერს, რითაც ფუტკრები იკვებებეიან. ისინი მალე მოკვდებიან, თუ სხვა საკვებს ვერ იპოვნიან.

3. ბრინჯი

image

ბრინჯის შემთხვევაში, მისი გადაშენების გარდა, არსებობს მასში არსებული სასარგებლო ნივთიერების გაქრობის შესაძლობლება. კვლევების მიხედვით, ადამიანებს, რომლებიც ხშირად მოიხმარენ საკვებად ბრინჯს, ჯანმრთელობის პრობლემები შეექმნებათ.

4. შოკოლადი

image

კაკაოს ხეები საფრთხეშია, რადგან მათ წვიმიანი დღეები და ტენიანი გარემო სჭირდება, კველევების თანახმად, კაკაოს მოსავალი ყოველწლიურად ერთი მილიონი ტონით იკლებს.

5. ხორბალი

image

კანზას უნივერსიტეტის კვლევით, ჩვენ ვართ რისკის ქვეშ დავკარდოთ დაახლოებით 1/4 ხორბლის მოსავალი, ყოველ ჯერზე, როცა ტემპერატურა იმატებს დაახლოებით მთელის 6 % ხორბალი ნადგურდება, ეს კი იმას ნიშნავს, რომ თუ ასე გაგრძელდა, ხორბლეულობა, პურის, ფუნთუშებისა და ნამცხვრების გამოცხობის საშუალება აღარ გვექნება.

კომენტარის დატოვება

თქვენი ელფოსტის მისამართი გამოქვეყნებული არ იყო. აუცილებელი ველები მონიშნულია *